15. 12. 2011

El Bulli

I když to pravděpodobně málo lidí ví, Katalánsko nevyniká tolik pouze ve fotbale, ale i v jiných odvětvích. Jedním z nich je gastronomie. O slavné trojici katalánských kuchařů - Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Santi Santamaria - si povíme v jednom z příštích článků, nicméně restaurace prvního jmenovaného je tím nejlepším synonymem katalánské gastronomie. Tedy přesněji řečeno byla...

El Bulli (1962-2011) totiž zavřela 31. července 2011 k smutku mnohých, kteří neměli to potěšení si v ní dopřát nějakého vybraného pokrmu. El Bulli byla již dlouhá léta považována za nejlepší restauraci na světě. Například prestižní časopis The Restaurant Magazine ji za nejlepší vyhlásil v letech 2002, 2006, 2007, 2008, 2009. A po dlouhá léta restaurace také držela tři hvězdičky Michelin. Její šéf Ferran Adrià se nakonec rozhodl ji zavřít, jednak kvůli velkým finančním ztrátám a také proto, aby se mohl věnovat promýšlení svého konceptu vaření a vytvořil od roku 2014 kreativní centrum, které by sloužilo coby jakýsi kulinářský think-tank. (Více zde: www.bullifoundation.org)


Mimochodem, na počátku historie nejlepší restaurace světa lze najít i české stopy. Založili ji totiž manželé Hans a Markéta Schillingovi, německo-český pár, který v po druhé světové válce objevil kouzlo tehdy ještě panenského pobřeží Costa Brava. Brzy si v zátoce Montjoi postavili dům, který se časem přeměnil na vyhlášenou restauraci. Mimochodem, právě Markétě Schillingové vděčí restaurace za svůj název, protože právě tak říkala svým milovaným francouzským buldočkům. V roce 1971 zde začal vařit Jean-Louis Neichel, jenž restauraci pozvedl na světovou úroveň, když získala svou první michelinskou hvězdičku. Na počátku 80. let se vedoucím restaurace stal Juli Soler, který v roce 1984 přivedl mladého Ferrana Adrià. Společně pak vytvořili neuvěřitelně kreativní a zároveň avantgardní kuchyni. 1997 se stal rokem třetí michelinské hvězdy a od té doby již neutuchající sláva...

El Bulli byla skutečně jedinečná a získat zde rezervaci, to byla otázka velkého štěstí. Každý rok více než 1 500 000 žádostí o rezervaci, přičemž restaurace pojmula pouze 55 hostů najednou... Jinými slovy, každý rok se dostalo na zhruba 8000 šťastlivců, kteří si za cca 150 euro mohli dopřát degustační menu se všemi parádami molekulární gastronomie, kterou právě tato restaurace nejvíce proslavila. Jídla v El Bulli totiž skutečně vznikala spíše v laboratoři než v kuchyni. Adrià servíroval například jídla připravovaná ve vakuu či tekutém dusíku, kombinace všemožných zdánlivě nesouvislých chutí. Každé jídlo bylo naprostý originál a potěcha pro všechny lidské smysly (dobrá, možná kromě sluchu...). K tomu všemu patřil vynikající servis, designové příbory a pro dokreslení i nádherné výhledy z restaurace umístěné v překrásné zátoce Montjoi, patřící ke katalánskému městečku Roses. Pro ty, kdo by chtěli vyzkoušet něco od tohoto vynikajícího katalánského šéfkuchaře, Adrià v tomto roce v Barceloně otevřel dva bary - Tickets a 41°(www.ticketsbar.es).

Ferran Adrià a jeho dnes už zavřená restaurace El Bulli (Foto: www.abc.es)

Žádné komentáře:

Okomentovat